onsdag 12 november 2014

Det drar med sig


I drygt tre år nu har vi till och från suttit framför TV´n i "trapphallen" och sneglat på de grymma väggarna. Gammaldags byxrosa är milt jämfört med det som målades upp av den förra ägaren. Visst, vi har haft en mängd goda idéer om hur det ska se ut i stället. Ett par gånger har vi haft tapetböcker hemma för att välja, men vi har inte lyckats hitta något som svarat mot vad vi tänkt oss. (Jag misstänker att den rysliga färgen satt stopp för vår förmåga att se alternativen.) Ett tag var vi inne på att bara måla över allt i en ny färg, men vilken??? Så där har vi alltså hållit på.
Men för en vecka sen fick vi "en spark i baken" och då gick det fort. På skoj hade jag fyllt i en ansökan om att vara testpilot för tapeter från Rusta. Och jag blev en av de utvalda. Då fanns det ingen tid att vela längre. Tapetvalet var ganska enkelt då det inte fanns så många möjliga alternativ.
Nu är det ju inte så i vår värld att det bara är att klabba upp nya tapeter.
Underarbetet är viktigt (kanske till och med viktigast för att resultatet ska bli riktigt bra).
Börja med att riva loss det som sitter löst. Stora sjok med tre lager plus den påmålade färgen satt lösa bitvis. Det fick bli att skrapa helt rent.


 När allt var borta Kunde vi konstatera att det fanns en mörk fläck. Fukt? Mögel?


Det blev till att ringa försäkringsbolaget. (Vi har det där bolaget som enligt reklamen kommer redan på eftermiddagen. Och det gjorde de, på den nionde dagen.)
Medan vi väntade fick väggarna en strykning med grundfärg i hopp om att tapeterna sedan ska fästa bättre än på den råa betongen. Trappräcket skruvades bort och har blivit rengjort och lackat.


Hållarna till räcket såg lite hemliga ut först när de var nertagna. Men efter behandling med
1. bakpulverblötläggning
2. kokta med maskindiskmedel
3. putsade med zvinto
4. fått ligga i en lösning av ättika och diskmedel
5. putsade med universalmedel
                                                så ser de nu riktigt fina ut.










Sen var det mera vänta och vänta....

Lika bra att börja i ena hörnet.


Nu har vi till slut haft besök av en expert. Det är inte fukt i alla fall. Fläcken är övermålad enligt konstens alla regler och i morgon fortsätter tapetseringen.



Sen kommer det som alltid kommer när ett projekt avslutas; städa.





 Nu närmar vi oss mitten av november. Då brukar trädgården vara inhöstad och bara vänta på snötäcket. Så inte i år. Det grönskar för fullt och pelargonerna knoppas. Inte kan man lägga all dena fägring i komposten för att ge plats för vintersmyckningen. Nej den får väl vänta.





Lite knepigt är det att titta på blommorna och samtidigt börja rota efter julplaneringskalendern.

För hur det än är ska planeringen göras och förberedelserna börja som alltid den femtonde november.




2 kommentarer:

  1. Fast det är allt lite skönt med detta väder. Man kan vara ute och njuta lite iaf. Även om jag inte hade haft något emot lite ljus också..... Mycket vill ha mer ;)

    SvaraRadera
  2. Skönt att det inte var fuktskada.. Kommer att bli fint och ni kan sitta och njuta av tillvaron och tapeterna.

    SvaraRadera